Concept2 Model D och Model E

concept2-model-dConcept2 roddmaskiner är hands down det bästa på marknaden och vi vågar säga det utan att ens tänka efter vilka andra produkter det finns på marknaden. Företaget Concept2 grundades redan på 70-talet då Dick och Peter slog igenom med sina åror som var tillverkade i kolfiber i stället för trä inför OS i rodd.

Roddmaskiner hade funnits långt tidigare men vad bröderna uppfann var motstånd med ren luft i stället för andra sämre tekniker där materialet slits ut. Luftmotstånd sliter inte på några maskindelar. Bröderna började sälja sin första modell (Model A) redan 1981 och idag säljs det endast Model D (kom 2003) samt Model E som kom 2006.

Dessa maskiner är så fulländade att mycket lite ändring har gjorts genom åren på dessa maskiner och egentligen är det bara själva monitorerna som har blivit lite mer sofistikerade genom åren.

Butiker som säljer Model D och Model E

Klicka på ikonerna för att besöka butikerna.

traningspartner

fitnesssport

sportamore

Concept2 Model D

concept2-roddmaskin-hopfallbarConcept2 Model D är en kommersiell roddmaskin där motståndet är just luft vilket gör att roddmaskinen saknar delar som slits ut snabbt vilket gör att underhållet är minimalt samt att den håller en livstid så länge den sköts. Det är därför andra hands värdet är så högt på dessa maskiner.

Nästan alla gym i Sverige som har roddmaskiner köper in antingen Model D eller Model E då kvalitén är så pass hög men roddmaskinen är också perfekt för hemmabruk även för den som har ont om plats då den går att fälla ihop.

Det går att justera motståndet på hjulet men det är inte som många tror en form av broms utan det är mer likt växlarna på en cykel där motståndet ökar men det tar också dig längre.

Själva roddkänslan är väldigt likt som när man ror i vatten, desto hårdare du kör, desto högre motstånd. Precis som på vatten där det blir tyngre att förflytta sig snabbt.

Model E

model-eConcept Model E är den dyrare modellen och är ungefär 20 % dyrare än Model D och då förväntar man sig massa extra funktioner men faktum är att Model E är i princip identisk med Model D.

Här är skillnaderna mellan Model E och Model D

  • Monitorarmen på Model E är lite längre men fixerad medans på Model D är den kortare med flexibel.
  • Sitthöjden på Model E är högre med ungefär 15 centimeter.
  • Model E har ett kedjeskydd.

Sen är där bara några andra små skillnader som ej har betydelse för personer som ska ha roddmaskinen som hemmabruk t.ex. att där är två lager lack i stället för ett lager.

Positiva saker

  • Överlägsen kvalitet samt byggkonstruktionen är urstark vilket gör att roddmaskinen även är populär på gymmen.
  • Minimalt underhåll på roddmaskinen, Lite rengöring samt insmörjning av kedjan vart 100e mil.
  • Den går enkelt att fälla ihop om man har dåligt med plats.
  • Luftbromsen gör denna roddmaskin till en vinnare.
  • Monitorn går att koppla upp till en dator för att spara ned data men även för att koppla upp sig till PC-programmet RowPro där det går att få fram en form av virtuell rodd där du kan antingen tävla mot andra runt om i världen men även dina gamla roddtider.

Negativa saker

Det finns väldigt lite negativa saker att hitta när det kommer till denna roddmaskin men här är en liten lista på småsaker.

  • Även om modellerna går att fälla ihop så är det inte det enklaste mekanismen jämfört med andra märken. Men som allt annat blir det enklare och enklare desto oftare man gör det.

RowPro

rowproMed Concept2 Model D/E går det att koppla upp en dator direkt till monitorn på roddmaskinen och vill man öka sin motivation till att träna finns det ett externt program som heter RowPro. Här kan du simulera dig själv live när du ror och du har även möjligheten till att tävla mot andra runt om i världen som använder samma programvara.

Du lagrar även alla dina gamla roddtider med avancerad roddstatistik men du kan även ladda upp med hjälp av programmet direkt till Concept2 hemsida.

Värt att nämna är att RowPro programvaran följer inte med när du köper en roddmaskin från Concept2 utan är ett standalone program som du får köpa sidan om sen.

Vi kommer skriva mer om RowPro vid ett senare skede. Du kan hitta mer information på DigitalRowing.