FAQ

Vilka muskler tränas med en roddmaskin?

muskler-ovre-ryggenNär du sitter ned i roddmaskinen sker flera rörelser i kroppen och flera muskelgrupper tränas. När du drar i handtaget så tränas framförallt musklerna i ryggen men även biceps och axlarna. Detta gör att du automatiskt förbättrar hela din kroppshållning.

Men där är även många andra muskler som tränas, ror du på ett korrekt sätt så lutas överkroppen vid ett drag vilket gör att även muskler i baken aktiveras samt att vikten hamnar bakåt vilket gör att låren fram och bak tränas.

Roddmaskinen är helt enkelt det ultimata träningsverktyget då den tränar hela kroppen från tår till nacken. Löpning, cykling och crosstrainers ger inte alls samma träning.

Det enda som faktiskt liknar rodd är skidåkning och många roddare är faktiskt även bra på skidåkning.

 

Vilka tips finns det för nybörjare?

Något som är extremt viktigt är att hålla ryggen rak när du kör rodd, du vill inte sitta halvt böjd då det finns en stor risk att du felbelastar ryggen som kan skada dig.

Sätt inte upp för höga krav i början, försök fokusera på din teknik i stället så du får in rytmen korrekt från början. Man måste lära sig krypa innan man kan börja lära sig gå. Det många gör fel i början är att öka alldeles för snabbt och då kommer oftast problemen för i början handlar det om att bygga upp grundmuskler i armar och rygg. Ge det lite tid helt enkelt.

Försök hålla ett jämnt temp under hela roddträningen och i början kan det vara en bra idé att ta sig en sträckare var 10e minut för att sträcka ut ryggen ordentligt.

Roddmaskinen är framförallt en konditionsmaskin men belastningen är även på musklerna i kroppen och är man lite otränad så kommer man behöva 1-2 månader inkörningstid och det kommer kännas i kroppen i början.

Glöm inte att stretcha efter varje roddpass för att undvika skador!

 

intervalltraning-roddmaskinKan jag börja med intervallträning direkt som nybörjare?

Det är inte rekommenderat att börja med intervallträning direkt som nybörjare då belastningen är högre än vid vanlig roddträning d.v.s. skaderisken ökar avsevärt.

Det enda du ska göra som nybörjare är att fokusera på att få in roddtekningen så snabbt som möjligt och tillslut kommer tekniken sitta i ryggraden precis som vid cykling. När man väl har byggt grunden till det så kan man fokusera på annat så som t.ex. intervallträning men innan dess ska tekniken ligga i fokus.

Det är väldigt vanligt att man ser oerfarna roddare på gymmen som har helt fel teknik vilket gör att belastningen på kroppen blir helt fel.

 

Går det att träna på roddmaskin med dålig rygg?

Det beror helt på hur pass allvarliga problem du har med ryggen och du ska alltid rådfråga en läkare innan du ens funderar på att träna på en roddmaskin om du har sådana problem.

Många som har haft tidigare problem med ryggbesvär vittnar om att det har blivit bättre efter de har börjat träna aktivt med roddmaskiner och det är på grund av att det är så många muskler som tränas i rygg och axlar. Detta gör att hela rygghållningen förbättras direkt från grunden där nya muskler bildas vid träning.

Men det viktigaste är att rådfråga din läkare innan du sätter i gång.